.

.

Schuiferskapelle: centraal gelegen

In ’t Een en ’t Ander is het zalig genieten in een klein, authentiek dorpje. Schuiferskapelle is de perfecte uitvalsbasis voor uitstapjes met de auto of de fiets, of voor wandeltochten dichtbij of ver.

Schuiferskapelle (Tielt) ligt op nauwelijks een half uurtje van Brugge, Roeselare, Kortrijk en Gent en slechts drie kwartier van Rijsel, en maakt deel uit van het Brugse Ommeland. Op slechts een boogscheut vind je heel wat historische plaatsen en charmante dorpjes, compleet met dorpslegendes, historische verhalen, kwaalkapelletjes en gemoedelijke cafeetjes. Brugge is uiteraard dé topper, maar Damme en de Damse Vaart zijn eveneens bijzonder de moeite waard. Of maak een dagtrip naar de Westhoek met Last-post Ieper of het fijne Watou, waar het Bernadusbier dat bij ons op den tap zit, gebrouwen wordt. Aanrader is Bar Bernard in de brouwerij.

HANDIG! Met de wandelrouteplanner kan je online je wandelingen nu al uitstippelen. Bekijk meteen de Streetview-beelden al door op de kaart te klikken met de rechter muisknop. https://www.westtoer.be/nl/wandelrouteplanner

Hierbij https://www.fietsnet.be/routeplanner/default.aspx stippelt u uw fietstocht uit via de fietsknooppunten. ’t Een en ’t Ander ligt aan fietsknooppunt 82.

Vlakbij

Wandelen of fietsen? Trek de deur van uw logies in ’t Een en ’t Ander dicht en begin te stappen. Binnen enkele minuten wandel je tussen de velden, op kalme wegen of langs landweggetjes. Wandel gerust even richting Wijngoed Kapelle (Kapelleweg), waar met succes witte en rosé mousserende wijn en witte wijn geproduceerd wordt. Wijnen te verkrijgen in ’t Een en ’t Ander, indien voorradig.

Onze ‘eigen’ ’t Een en ’t Ander-fietsroute is alvast een aanrader. (19-02-26 Lus #251 – ’t Een en ’t Ander) Die slingert zich langs de knooppunten in Bulskampveld, St. Jan, De Vorte Bossen (heel mooi!) en de bossen van Beernem: 42.9 km lang. Flyer is bij ons te verkrijgen.

Of fiets de Amusant Platteland-route. Dit is een route van 15 km, langs heel wat oude en nieuwe boerderijen, met start op het Dorpsplein in Schuiferskapelle. Vraag in ’t Een en ’t Ander even naar de flyer want die bevat ook nog drie andere fietsroutes in de ruime omgeving van Tielt.

Passeer ook even door het bloemendorp Kanegem, geboortedorp van wijlen Kardinaal Danneels en Ijzeren Briek Schotte. Een sfeervol dorp, een passage waard.

In de andere Tieltse deelgemeente Aarsele kan je de struisvogelboerderij Schobbejak bezoeken. Je komt er alles te weten over struisvogels en hun komische gewoontes. Wel vooraf even reserveren. https://schobbejakshoogte.be/struisvogelboerderij/bezoeken/.

Op en rond de Poelberg (foto’s Poelberg), aan de andere kant van Tielt, is het eveneens fijn wandelen en fietsen (let op: venijnig hellingetje naar de Poelberg). Knappe vergezichten, kronkelende veldwegels en fraaie landschappen zijn je beloning. De omgeving is beschermd landschap met de Poelbergmolen (uit 1726) als beschermd monument. Even bijtanken kan in Brasserie De Poelberg.

Tielt bezoeken? Sfeervolle terrassen op de Markt, aan de voet van de Hallentoren. Deze is opgenomen op de lijst van werelderfgoed van UNESCO. Huis Mulle Terschueren, met de belevingsruimte ‘Tielt in WO I’, bij het Stadspark is eveneens een beschermd monument. Stap ook even naar de prachtige lindenrij in de Patersdreef die naar het kerkje leidt.

Wil je even iets anders: Bij brouwerij De Poes (Tielt) kan je een rondleiding met degustatie boeken (meer info via https://www.brouwerijdepoes.be/nl/bezoek-ons). Overigens kan je de drie fijne Poes-bieren (blond, bruin, houblon) in ’t Een en ’t Ander proeven.

Dichtbij

Het Landschapspark Bulskampveld (https://www.brugseommeland.be/nl/landschapspark-bulskampveld/welkom). Het Landschapspark is dé groene long (90km²) van de regio en verzekert je kilometers wandel- en fietsplezier. Onderweg ontdek je tal van leuke adresjes en mooie picknickplaatsjes. Met natuur- en streekbezoekerscentrum.
Dichtste toegangspoort naar Bulskampveld: Wildenburg – Beernemsesteenweg 107, Wildenburg (Wingene) en Doomkerke – Brandstraat 2, Doomkerke (Ruiselede). Op de site vind je ook pdf’s met verschillende wandelingen en fietsroutes.

Doorheen Provinciedomein ’t Veld in Ardooie lopen verschillende fiets en wandelroutes. En Veldkruis is een 17deeeuwse bedevaartsite aan de rand.

Poeke is klein maar fijn en heeft een mooi kasteel met park.

Bezoekerscentrum Ferdinand Verbiest in Pittem toont een heel ander accent van de streek. Missionaris Ferdinand Verbiest trok in de 17de eeuw naar China waar hij een groot deel van zijn leven doorbracht en een reputatie opbouwde als astronoom, ingenieur, taalkundige en geograaf. Een interactief, interessant museum.

Iets verder

Roeselare met oa. het nieuwe Koers-museum. Een aangename winkelstad. Of meer zin in een zomerse boottocht tussen Kortrijk en Roeselare?

Kortrijk: een stad waar voortdurend vernieuwd wordt. Met de zeven nieuwe bruggen, de aangename leieboorden en Buda-beach kreeg Kortrijk de afgelopen jaren een boost. Er is ook een juweeltje van een begijnhof. En fijn winkelen kan je er al jaren.

De groene long ten oosten van Brugge met het wandelnetwerk Velden en Meersen dat 115 km wandelwegen verbindt. Historische landschappen zoals de Assebroekse Meersen, Ryckevelde, het Beverhoutsveld, de Gemene- en Loweiden,  de vallei van de Zuidleie en Oedelemberg zijn het aantrekkelijke decor van dit wandelnetwerk. Brugge en de dorpen Steenbrugge, Sijsele, Ver-Assebroek, Moerbrugge, en Oedelem verankeren het netwerk in het Brugse Ommeland en vormen de toegangspoorten tot het wandelnetwerk.

Het Drongengoedbos, het grootste aaneengesloten bos van Oost Vlaanderen, waar je naar hartelust kan wandelen of fietsen. Extra attractie: sportvliegtuigjes zien opstijgen en landen op het aangrenzend militair vliegveld.

Ook het Meetjeslandse Krekengebied zit ook vol visuele pareltjes.

In en om Brugge

Brugge treft je recht in het hart. Een plek op mensenmaat, maar ook bekroond met het Unesco-label van Werelderfgoedstad. Middeleeuws mysterieus, ongegeneerd bourgondisch en al eeuwenlang een wereldstad. Beklim de 366 treden van het Belfort, bezoek Historium (terg naar de Middeleeuwen) of de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Of ga om 6u ’s morgens, bij ochtendzon, wandelen door straten en parken. Dan is deze stad werkelijk op zijn best. Nog geen toeristen, alleen jij en de middeleeuwen.

De Kasteelbossen rond Brugge:
Ten zuidwesten van Brugge, op het grondgebied van Sint-Andries, Sint-Michiels, Zedelgem en Jabbeke liggen de Kasteelbossen. Deze grote boscluster is de grootste groene long in deze stedelijke omgeving. Ze bestaat uit Tillegem, Beisbroek, Tudor, Magdalenagoed en de bossen rond het kasteel van Loppem, de abdij Zevenkerken en op het grondgebied van Jabbeke. Het is een aangename plek om te ontspannen. (https://www.brugseommeland.be/nl/kastelen-en-abdijen/te-bezoeken):

De Groene Gordel Brugge fietsroute laat je kennismaken met de gevarieerde omgeving rondom de Werelderfgoedstad Brugge. De 53 km-lange tocht biedt een veelzijdige mix van bossen, kasteelparken, open landschappen met akkers en weiden, loodrechte kanalen en pittoreske dorpjes.

Aanraders zijn ook Lissewege (in de zomerkunstenfestival), Bekegem (Ichtegem), Houtave (Zuienkerke) of Meetkerke.

De kust

De Haan is de dichtste kuststad. Je kan er wandelen in de duinbossen, of langs de Spioenkop in Wenduine. Zeebrugge is ook een aanrader voor wie houdt van een heel breed strand en (relatieve) rust. Het Zwin en de omliggende natuurgebieden zijn dan weer een aanrader voor natuurliefhebbers.

Markten

Tielt:  donderdagvoormiddag (kant Sporthal) van 7u30 tot 13u, op zaterdagnamiddag is er boerenmarkt tussen 14 en 16u.

Wingene: woensdagvoormiddag

Zwevezele en Ardooie: zondagvoormiddag

’t Zand Brugge: zaterdagvoormiddag